Fire kandidater til posten som formand for Europa-Kommissionen tørner i aften sammen i en stort anlagt tv-duel.
For første gang stiller Europa-Parlamentet selv med en håndfuld kandidater til, hvad Parlamentet har lanceret som en præsidentvalgkamp.
Alt i mens planlægger EU's 28 stats- og regeringschefer at udvælge deres egne kandidater til EU's tre topposter: Kommisionsformand, udenrigschef, og formand for Det Europæiske Råd.
De har ingen pligt til at vælge Parlamentets kandidater, forklarer DR's EU korrespondent Ole Ryborg.
- Der er på ingen måde garanti for, at regeringschefer vil pege på Parlamentets kandidater. Hvis der overhovedet er nogle af dem, der har en chance, så er det den konservative parlamentspolitiker Jean Claude Juncker, mens det er helt utænkeligt, at de vil udnævne den socialdemokratiske Martin Schultz, fordi han har aldrig deltaget i national politik, siger Ole Ryborg.
Parlament vil have folkevalgt formand
Der er altså stor uenighed om, hvordan magtposterne skal besættes. Parlamentet mener, at formanden for Kommissionen skal være folkevalgt og have opbakning fra vælgerne.
Det står i modsætning til den nuværende formand for Europa-Kommissionen, José Manuel Barroso, som blev udnævnt af EU's stats- og regeringschefer – uden at borgerne i Europa blev spurgt.
DR har talt med den konservative EPP-gruppes spidskandidat Jean-Claude Juncker, som siger at spidskandidaten fra den gruppe, der bliver størst efter europaparlamentsvalget, skal være formand for kommissionen.
-Hvis EPP vinder så er det sikkert, siger han og fortsætter:
- Jeg vil gerne have, at kommissionen bliver en mere politisk institution. Kommissionen spiller en stor rolle i Europa, og den skal spilles af en højt profileret politiker.
Parlamentet kan ikke selv bestemme
Men det er langt fra sikkert, at Jean-Claude Juncker får sit ønske opfyldt.
Det er nemlig slet ikke Europa-Parlamentet, der har ret til at indstille kandidater til posten, men derimod EU's stats- og regeringschefer i fællesskab.
Parlamentet har lanceret en storstilet formandsvalgkamp, fordi de tolker reglerne anderledes.
Tilbage i 2009 blev der tilføjet en ekstra linje i Lissabontraktaten, der forpligter regeringerne til at tage hensyn til udfaldet af europaparlamentsvalget den 25. maj.
DR's EU-korrespondent Ole Ryborg forklarer:
- Parlamentet har fortolket det som om, at det skal være et præsidentvalg, og der er rigtig mange stats- og regeringschefer, der synes parlamentet er gået alt for langt med den fortolkning.
EU's stats- og regeringschefer skal mødes til et ekstraordinært topmøde d. 27. maj for at diskutere situationen. Det er meningen, at de på et møde i juni måned skal præsentere deres kandidat til posten som formand for Europa-Kommissionen.
De vil kort efter også præsentere kandidaterne til de to andre topposter i EU.
Udover aftenens formandsdebat, skal kandidaterne mødes til duel den 15. maj og igen til en slutduel den 20. maj.